Od lásky k vínu k nákupu vinice

Při dovolenkovém posezení se sklenkou vína a výhledem na zelené vršky plné zralých hroznů si mnoho z vás představí příjemný důchod strávený na prosluněné vinici. Od realizace snu vás však dělí nejen spousta uhrazených faktur a účtenek, ale také zkoušek trpělivosti.

Nejdražší položkou je vinice samotná. Její cena je určena jménem daného regionu, podložím, nadmořskou výškou a stářím. Z jednoho keře můžete získat množství méně kvalitní suroviny nebo se rozhodnout pro pěstování vín vyšší kvality a nechat veškerou sílu rostliny zkoncentrovat do dvou či maximálně tří hroznů. Cena jednoho hektaru v prestižní oblasti Grand Cru se může vyšplhat klidně přes 100 milionů korun, ve francouzském Champagne či italském Barolo stojí hektar přibližně 30 milionů korun. Levnější vinice hledejte na jihu Francie s cenou kolem 270 000 korun za hektar, což je obdoba cen v České republice. U nás se ceny odvíjejí taktéž od známosti místa, orientace pozemku, stavu vinice, typu odrůdy či dostupnosti pro obhospodařování. Nejzajímavější lze určitě hledat v Národním parku Podyjí, na Znojemsku či v okolí Pálavy, kde cena dosahuje i milionu korun za hektar.

Řešením může být crowdfunding

Realitní makléři mají v této době těžkou úlohu, protože nabídka zajímavých evropských vinohradů je velice omezená a ceny letí strmě nahoru. Řešením může být tzv. crowdfunding, tedy zapojení se do spolku vinařů formou investice či koupě podílu ve vinařské společnosti na desítky let, ze které následně obdržíte část výnosů (dividendu), ať už v peněžní podobě, nebo v podobě tekutých naturálií. Rovněž v České republice lze najít inzeráty, ve kterých občanská sdružení či soukromníci nabízejí pronájem keřů vinné révy až na dobu 30 let. Úroda je majetkem nájemce, zajištěno je zpracování úrody až po nalahvování, přičemž si pronajímatel naúčtuje odměnu formou určitého počtu lahví moku. Cena se pohybuje od 10 Kč za keř na rok.

Dotace jsou stále ve hře

Po vstupu do Evropské unie sice nelze neomezeně osazovat nové plochy vinnou révou, je však možné čerpat podporu prostřednictvím dotačních programů, např. na integrovanou či ekologickou produkci, závlahy a rovněž na modernizaci, restrukturalizaci a přeměnu vinic. Prostředky se dají využít například na nákup sazenic, sklízeče vinné révy nebo na nákup technologií na lisování a další zpracování vinných hroznů. Vinaři také mohou získat dotace na výsadbu vinohradů ve výši až 200 000 korun na hektar (náklady na hektar nové vinice činí do první úrody mezi 500 000 a milionem korun) nebo na budování a značení vinařských stezek.

Vinici do trezoru neschováte

Na paměti byste měli mít, že vinici si neschováte jako drahé hodinky, obraz nebo automobil. Sužovat ji mohou nálety ptáků, plísně, hmyz, rozmary počasí nebo obyčejný zloděj. Například révokaz během dvaceti let zničil 6,5 z 10 milionů hektarů evropských vinic. Právě obrana proti škůdcům byla jedním z důvodů šlechtění odolnějších odrůd révy. Pojištění se ale zaměřuje pouze na vlivy, kterým nelze předejít. Proti ptákům pomáhají sítě, s hmyzem a plísní se vyrovnají silné postřiky, tedy pokud se majitel nerozhodl jít cestou biovín či autentistů (autentisté preferují minimum technologických zásahů při výrobě vína, minimum přídatných látek do vína, minimum chemie při agrotechnice ve vinici a maximálně zdravý hrozen).  Pojištění se však vztahuje třeba na mráz a krupobití nebo může být sjednáno i na mladou neplodící vinici.

Dobré uskladnění je nezbytné

Další výdaje jsou spojeny s hnojením, ošetřováním, zavlažováním, sběrem, zpracováním a každodenní pozorností. Drobnějším pěstitelům se mnohdy vyplatí zemědělskou techniku nekupovat, ale pronajmout si ji. Pro zpracování se dnes už používají moderní lisovací stroje a počítačem řízené kvašení, někdo při výrobě využívá i konzultace odborníků. Víno lze naplnit do lahví, ale může ho také čekat spletitá cesta doškolování. Cenu vína výrazně zvyšují dřevěné sudy nebo betonové nádrže.

Jedno je jisté – víno je třeba umět dobře vyrobit či nakoupit a ještě lépe uskladnit. Spíše než stavění drahých nových sklepů se opravuje nebo vestavuje do sklepů domů, garáží atp. Při stavbě lze při bagrovaném sklepu narazit na stavební zákon, naopak ražený sklep s větší hloubkou spadá pod báňský úřad. Tyto sklepy tedy musí stavět společnost mající povolení pro báňská díla, čímž se výstavba prodražuje.

Pro udržení kvality vína je důležitá konstantnost teplot kvůli předcházení tlakům uvnitř láhve (a tím posunu zátky) a také vodorovná poloha lahve. Dřevěné sudy bývají nahrazovány nerezovými nádobami a slouží spíše na dekoraci. Využití na zrání vína našly jen dubové sudy, označované jako sudy „barrique“, které jsou naopak ideální pro delší zrání.

Láhev v ceně nového auta

Nemusíte se ale pouštět rovnou do koupě vinohradů, investovat do vína lze i na aukcích. Investice do vín samotných se navíc vyznačuje nízkou volatilitou, dlouhodobě vysokou ziskovostí a stabilním tržním prostředím. Na Sotheby´s není neobvyklé vydražit lahev z 19. století za stovky tisíc či dokonce miliony korun. Mnohdy se draží celá bedna s 12 kusy, přičemž se občas otevře i jedna lahev pro kontrolu jakosti. Takto prestižní vína jsou již opatřena průvodním listem s popisem historie lahve. Dražit lze rovněž celé sudy nebo jen značené čepy do sudů.

Pokud chce investor uspořit čas, může zvolit formu investičního fondu vín, ve kterém výběr lahví, vyhodnocení správného okamžiku nákupu a prodeje, pojištění, přepravu aj. zajistí odborníci.

Žádná jiná rostlina nevyžaduje tolik teoretických a praktických znalostí, aby přinesla plody. Neznáme jiné ovoce než hrozny révy vinné, které by bylo tak rozmazlené při výběru půdy, oblíbené u škůdců, procházelo tak složitým výrobním procesem a bylo tolik dotčené při nesprávném skladování. Mnohdy jsou proto náklady na pěstování révy vinné nevyčíslitelné, pokud si do nich započítáte i svůj čas a trpělivost. Romantika prostředí a možnost degustovat „vlastní“ víno vám to ale zcela jistě vynahradí. Navíc vlastnictví vinice je, především ve Francii, stále považováno za klíč k otevření dveří do lepší společnosti.

Autorka: Helena Svárovská, ředitelka J&T Family Office