Nastane někdy ten správný čas?

Léto pomalu končí a člověka napadne, jak ten čas letí a že za chvíli jsou tu už zase Vánoce. A když se ohlédnu, vidím, že náš život se poslední dobou v podstatě vrátil do zaběhlých kolejí. Kdo by si ještě před dvěma roky pomyslel, že budeme moct cestovat, kam se nám zachce, a chodit do restaurací, barů, na koncerty nebo jiné společenské události. Prostě setkávat se nejen se svou rodinou, ale i s přáteli, a to navíc bez roušek či jiných ochranných pomůcek.

Ale přece jen nás to v některých ohledech změnilo. Když v MHD potkáte někoho s rouškou, už nevypadá úplně jako blázen, ale napadne vás, že je buď ohleduplný ke svému okolí, nebo se chudák musí chránit. A vidět kolegy naživo v práci je vlastně taky strašně fajn.

Touha po změně

Každý z nás se v této nelehké době zamýšlel nad spoustou věcí a bilancování nad stávajícím způsobem života nebylo výjimkou. Jak by ne, když si člověk tolik uvědomoval nejen vlastní smrtelnost. Objevila se touha trávit více času s rodinou a méně v práci. Nebo svůj život opravdu radikálně změnit. Některé rodiny toto období upevnilo a některé naopak rozbilo. A přiznejme si – kdo z nás něco z toho, co jsme v tu chvíli chtěli, opravdu realizoval?

Zachování vizí a přání

To, že tu jednou nebudu, je jisté. V tomto případě to není otázka jestli, ale kdy se to stane. A stihnu se na to připravit? Nebo spíše zvládnu na to připravit ostatní a dokážu nějakým způsobem ovlivnit i dění po svém odchodu? Tedy zajistit zachování mých vizí a přání.

V každé době platí, že v rámci rodiny je nezbytná vzájemná komunikace. Ta jednoznačně dokáže ovlivnit budoucnost celé rodiny. Není potřeba nic sepisovat a všichni chápeme vzájemná přání.

Někdy ale můžou naopak „dát věci na papír“ pomoci otevřít i taková témata, o kterých se běžně nebavíte. Pročistit vzduch a vyjasnit si různé rodinné záležitosti. A je pravda, že někdy mohou být vztahy v rodině naprosto idylické, ale jen do té doby, než se objeví nový člen rodiny. To, koho si vaše děti vyberou za partnery, těžko totiž ovlivníte. Zato partneři mohou vzájemné dění v rodině ovlivnit dost fatálně (a to ani nemusím narážet na události, které si přečtete v bulváru). A není nic horšího než přetahování se o majetek nebo jeho štěpení na miniaturní podíly (hlavně aby všichni měli podíl na všem).

Proto doporučuji mít jasno v tom, kdo daný majetek vlastní, kdo se o něj stará a kdo z něj má mít prospěch. A že vás se to netýká, protože žádný majetek nemáte? A jste si tím jisti? Žádný byt, žádná chalupa, žádná i kdyby drobná cennost po prarodičích? Dobře, tak mám, ale mám jedno dítě, tak to řešit nemusím.

Ale bude mít o tyto věci vůbec zájem? Bude chtít na chalupu vůbec jezdit, nebylo by možná lepší, kdyby ji jednou zdědila neteř, která má to místo strašně ráda, určitě ji neprodá a zahrada v její péči bude překrásná? A co ta stará motorka, která tam je. Nebylo by lepší ji darovat kamarádovi, který ji opraví, vyšperkuje a ještě přivede k životu?

Nebo naopak mám více dětí, ale jsou ještě tak malé, že to vůbec nemá smysl řešit. Ano, to je pravda, ale přemýšlet o tom v průběhu života určitě stojí za to. Může se totiž stát, že po vás budou dědit dříve, než budou dospělé a budou vědět, co od života chtějí…

Nenechme se ukolébat

Podle průzkumu J&T Family Office z roku 2022 hraje silnou roli v případě předávání majetku strach. Jednak je to obava z toho, co bude se jměním, pokud ztratíme rozhodovací schopnost, jednak strach z prázdnoty, která nastane, když podnikání přestane být důležitou součástí našeho života. Nicméně je třeba myslet na to, že včasným předáním se zabrání mnoha neočekávým komplikacím.

Nenechme se ukolébat současnou „klidnou“ dobou. I když to nyní vypadá, že problémy nejsou úplně na pořadu dne a před námi leží mnohem důležitější záležitosti, neodkládejme věci stranou a ten krok prostě udělejme. Možná vás překvapí, že se vám nečekaně uleví.

Za mě je tedy ten správný čas každý čas, kdy ještě můžete. Verze „po mně potopa“ je taky cesta, ale chcete ji?

Helena Svárovská

ředitelka J&T Family Office

zdroj: https://www.jtbank.cz/clanky/insight/j3iwvsivan-nastane-nekdy-ten-spravny-cas