Láska ke koním něco stojí

Mnoho klientů J&T Family Office někdy zatoužilo vlastnit nebo starat se o koně. V České republice má chov koní tradici. V roce 2014 u nás bylo dle údajů z ministerstva zemědělství přibližně 81 000 koní a jejich počet se zvyšuje. A zvyšuje se i cena, kterou jsou do nich lidé ochotni investovat.

Při pořízení koně samozřejmě předpokládáme nákup zdravého jedince. Pořizovací cena se odvíjí od plemene, rodokmene, věku, vzhledu, určení a také od případných soutěžních výsledků. Hříbě nebo mladého neobsednutého koně koupíte za 10‒200 tisíc korun. Obsednutý a zároveň kvalitnější kůň už stojí 500 až 800 tisíc. A pokud se jedná o koně s výsledky, pohybujeme se někde na úrovni 2‒2,5 milionu korun, či dokonce ještě výše. Při dovozu plnokrevného koně je třeba dodržet přesný postup včetně toho, že kůň musí být registrován v databázi Ústřední evidence koní. Hlášení dovozu je povinné pro všechny plnokrevníky a nesouvisí s dalším využitím koně. Počítat musíte i s poplatky za veterinární prohlídku, náklady na přepravu a administrativními náklady na odhlášení a přihlášení koně.

V České republice je ale možné si koně i pronajmout. Cena pronájmu se počítá buď za jednotlivé tréninkové hodiny, nebo měsíčně. Pokud zvažujete pronájem koně na závody, opět platí, že je možné si ho pronajmout jednotlivě, na měsíc nebo celou sezónu.

Náklady na bydlení

Z provozního hlediska představuje hlavní položku ustájení koně. Pokud nemáte prostory nebo se o koně nechcete starat sami, nabízejí se vám dvě možnosti – profesionální ustájení nebo využití služeb soukromníka.

Cena za profi stáje běžně zahrnuje cenu boxu, krmení, kontrolu zdravotního stavu koně, výběh, uskladnění věcí, případně zpřístupnění haly na ježdění a materiálu na trénink. Nadstandardem bývá měření vlhkosti, koňské solárium, rozpohybování koně a jiné. V ustájení obvykle není zahrnuta cena za kováře, veterináře, vitamíny, doplňky stravy či vybavení pro koně, další extra poplatky si připočítejte za větší dávky krmiva, dekování, bandážování, sedlání nebo čištění. Výsledná cena se odvíjí také od polohy stáje i věku a zaměření koně. Ta průměrná se pohybuje mezi 3 až 6 tisíci korun měsíčně, v lepších stájích zaplatíte 6,5‒9 tisíc a v Praze a okolí i nad 10 tisíc měsíčně.

Za ustájení venku nebo u soukromníků jsou pak ceny nižší. Ve vlastní stáji je kromě nákladů na výstavbu, opravy, energie a vodu třeba počítat se slámou, dopravným za krmivo a podestýlky a jinými nezbytnostmi. Ať už si zvolíte jakoukoli cestu, je důležité, aby měl kůň společnost. Je to stádové zvíře a sám by byl nešťastný, nudil se nebo ničil věci.

Výdaje za stravu

Stravu pro koně tvoří voda, seno, tráva, oves, ječmen, krmná sláma, mrkev, otruby, šrotovaná kukuřice nebo cukrová řepa. Základní stravu mívá kůň v ceně ustájení, vitamíny, elektrolyty a doplňky stravy se odvíjejí od potřeb koně a běžně stojí cca 500 až 1 500 korun za 10 kg. Krmení jako müsli nebo granule se liší podle kvality a značky, pytel o váze 15‒20 kg se pohybuje na úrovni od 500 do 800 korun, speciální doplňkové a hlavně sportovní výživy stojí i více než 1000 korun na 20 kg.

Základní výbava

Co se týče výbavy koně, tak to zahrnuje sedlo, třmeny, řemeny, uzdu s udidlem, ohlávku a vodítko, spadá sem i podsedlová a ochranná deka, bandáže a chrániče na nohy, kosmetika či hřebeny. Za to všechno zaplatíte v průměru od 12 do 20 tisíc korun, záleží na vašich konkrétních preferencích a požadavcích. Při výběru exkluzivnějších či speciálních kousků se suma může bez problému vyšplhat i na 100 tisíc. Koně je také potřeba jednou za měsíc či dva okovat, což vás vyjde na 1000‒1500 korun.

Lékařská péče a pojištění

Pravidelná starostlivost o koně vyžaduje i návštěvu veterináře. Mezi základní úkony patří odčervení (asi 300‒600 korun), které je potřeba provádět minimálně dvakrát do roka. Koně se také nechávají očkovat – očkovací plán by měl určit veterinář, minimálně chřipka je u koní povinná ze zákona (ročně dvě dávky, cena za jedno očkování je cca 350 korun), standardně se dává ještě tetan a herpesvir. Koně často trápí problémy se zuby nebo kolikou, bude-li nutné koně hospitalizovat, počítejte s náklady 10‒15 tisíc korun za měsíc.

Při vysokých nákladech na léčbu zvířat je rozumné si na některé úkony sjednat pojištění. Pojištění koní u nás nabízí několik pojišťoven, je možné se pojistit i v zahraničí. Pojistit se dají hříbata (dokonce i pětiměsíční plod) a dospělé koně určené na rekreaci, práci i sport, vždy však musejí splňovat určité podmínky. Pojišťuje se hlavně nákaza a živel, připojistit si můžete úraz, operaci, porod, nemoc a otravu, léčebné výlohy, odcizení, odpovědnost za škodu, ztrátu schopnosti závodit, náhradu při ztrátě plodnosti či náhradu aktuální tržní hodnoty v případě úmrtí. Na výši pojistného má vliv pořizovací hodnota koně, způsob užití, ocenění, věk koně a délka pojištění, při vybraných rizicích se dá dokonce čerpat podpora od státu.

Konečně v sedle

Každý kůň potřebuje pohyb. Pokud nemůžete být s koněm každý den a stáj nabízí odpohybování koně, připravte si 700‒2000 korun za měsíc. Chcete-li se v jízdě zdokonalit, tak rekreační jezdecký výcvik stojí cca 500 korun za hodinu, za drezurní, skokový, případně western výcvik si trenéři počítají 400‒700 korun za hodinu.

U soutěžního koně je právě čas strávený tréninkem největším nákladem, něco stojí ale i samotné soutěže. Přeprava v cizí režii vás vyjde na 16 až 20 korun za kilometr, startovné na hobby a začátečnické soutěže v Česku se pohybuje od 200 do 400 korun za závod, profesionální soutěže si berou za startovné několik set eur i víc. I na závodech je třeba počítat s ustájením koně, stravou, ubytováním pro vás nebo s náklady na účast trenéra.

Mít víc koní neznamená, že se všechny náklady automaticky násobí. To platí hlavně v případě, že máte vlastní stáj. Rozdíl v nákladech představuje také určení koně, jeho pohlaví a hlavně věk. Ať už jsou ale náklady na koně jakkoli vysoké, zřejmě každý, kdo je kdy měl, vám řekne, že kůň je láska na celý život. A ta je k nezaplacení.

Autorka: Tamara Bodnárová, J&T Family Office