Kolik stojí vozový park

U běžného auta asi tolik neřešíte, že na něj prší, nebo naopak praží sluníčko. Pokud ale máte zálibu v rychlých autech, veteránech nebo vlastníte více aut sloužících k různým účelům, musíte o ně správně pečovat stejně jako třeba o obrazy.

Vlastníte-li cennější kousek, je určitě nejlepší schovat ho pod zámek. Prostor určený pro garážové stání musí být suchý a řádně odizolovaný jak proti vlhkosti, tak i tepelně, nesmí do něj svítit slunce a měl by mít ochranu proti UV záření. Aby docházelo k trvalému provětrávání a úpravě vzduchu, vybavte garáž raději výkonnou vzduchotechnikou, klimatizací a případně i zvlhčovací jednotkou zapojenou do systému vzduchotechniky. Nejlépe samozřejmě s rekuperací, neboť tak ušetříte určité provozní náklady. Celý systém by měl udržovat konstantní teplotu a vlhkost prostředí, a to automaticky pomocí čidel. Optimální teplota se pohybuje okolo 18‒20 °C a vlhkost by se měla pohybovat mezi 25 a 30 %.

Jak na bezpečnost

Chcete-li mít klidné spaní, nepodceňte elektronický zabezpečovací systém a také kamerový systém, který vám ukáže, kdo se k vašim autům přiblížil. Přidat můžete i další bezpečnostní prvky, jako jsou výsuvné sloupy, infrazávory apod. Klienti J&T Famiy Office, kteří mají celou sbírku automobilů, často sahají i po systému automatického hašení, aby se nemuseli spoléhat na včasný zásah hasičů.

Koupelna pro auta

Luxusní vůz si nemůžete nechat umýt ve veřejné myčce a pak s ním ujet 10 kilometrů domů, protože by došlo k poškrábání laku. Takový vůz si žádá stejnou péči jako miminko – po umytí hned osušit a šup s ním pod plachtu. Proto je vhodné si vybudovat přímo u garáže prostor pro mytí a leštění aut s dobrým osvětlením. Na mytí odborníci používají částečně demineralizovanou voda, a to kvůli usazeninám po zaschnutí na karoserii a sklech. Chcete-li získat na provozování své myčky oficiální povolení, pak musí být před kanalizaci vsazen lapač ropných látek.
Pokud auta pravidelně nevyužíváte, měli byste je alespoň pravidelně projíždět a měnit náplně. Nádrž by měla být zaplněna jen do jedné třetiny, a i když toho najedete jen minimum, vyměňte raději každý rok olej. Aby se kola při dlouhém stání nedeformovala, je vhodné pod ně umístit speciální podložky.

Náklady nerostou lineárně

Na kolik vás novostavba pro důstojné ustájení vašich ořů s motorem asi vyjde? Obecně se dá říct, že náklady by měly odpovídat významu sběratelské hodnoty a zpravidla i počtů koní pod kapotou. Ovlivňuje je také umístění pozemku a infrastruktura v lokalitě, způsob a složitost založení stavby či zabezpečení objektu. Velmi zjednodušeně se dají přepočítat na 1,4 až 1,8 milionu korun na jedno auto, při velké sbírce už ale tyto náklady nerostou lineárně, protože některé vybavení si koupíte jen jednou. Od počtu aut deset a výše už se pak vyplatí investovat i do vlastního servisního, mycího a autokosmetického zázemí.

K finančním nákladům je potřeba si připočítat i čas, který nezbytnou péčí strávíte. Pokud nejste zrovna technický typ nebo si chcete užívat jen samotnou jízdu, můžete si na veškerou péči a služby někoho najmout. Určitě je lepší sáhnout po zkušeném správci, jenž auto svěří do rukou pouze odborníkovi a který má vysokou pojistku na případnou škodu.

Autorka: Gabriela Lachoutová, J&T Family Office