Jídlo, moje hobby

Náš seriál na téma, kolik co stojí, se pomalu blíží ke konci. Probrali jsme mnoho způsobů, jak se o svůj majetek starají (nejen) klienti J&T Family Office. Ponechejme pro tentokrát investice trochu stranou a inspirujme pro změnu naše chuťové pohárky…

Správný gurmán má jednu z met, a to vyzkoušet za život některou z michelinských restaurací. Mekkou oceňovaných restaurací je Francie – jak jinak, když slavný průvodce pochází právě odsud. Celkově na světě má ale aktuálně nejvíce restaurací oceněných třemi hvězdami Michelin překvapivě Japonsko.

Ve tříhvězdičkové michelinské restauraci vychází cena degustačního menu (někdy i 12 a více chodů) nebo běžného několikachodového menu v průměru na 6 až 10 tisíc korun. K tomu se ještě připočítá vinné párování za zhruba 3 až 6 tisíc korun nebo nealko párování (tzv. džusové menu) za 2 až 3 tisíce. Toto se týká i nejlepších restaurací z žebříčku The World’s 50 Best Restaurants. Vždy je třeba brát do úvahy také místní zvyklosti – to znamená, že někdy je v ceně zahrnutý i servis a daň, jindy naopak. Zážitky jsou ale neopakovatelné, a to nejen co se týká neobvyklého jídla, ale i interiérů restaurací a špičkového servisu.

V Česku nemáme michelinskou restauraci oceněnou třemi hvězdami, ovšem máme jich alespoň několik s jednou hvězdou. V průměru se cena menu pohybuje okolo 2 500 korun na osobu, vinné párování potom cca 1 300 korun na osobu a nealko párování do 800 korun.

Rozloženo na molekuly

Za zmínku stojí stále ještě málo známá molekulární gastronomie. Při tomto postupu se využívají chemické a fyzikální procesy, aby se dosáhlo jiného tvaru nebo skupenství pokrmu, případně aby se jídlu dodal zajímavý efekt, například kouř. Výsledek tedy vypadá jinak, než jsme zvyklí, a člověk často nejprve dospěje k pocitu, že to, co před ním na stole přistane, ani není jedlé. Tento postup je velmi oblíbený i při přípravě netradičních drinků. Cena menu záleží na jeho rozsahu a složitosti (přípravy často zaberou hodně času). V těch nejlepších restauracích se zážitkové menu pohybuje v rozmezí 8 až 11 tisíc korun na osobu. Opět je potřeba myslet na to, že nápoje, servis a daň nemusejí být v ceně zahrnuty.

Nejdražší suroviny

Pokud rádi objevujete chuťové prožitky v luxusních restauracích, pak se určitě i sami v kuchyni pohybujete a víte, že u následujících ingrediencí se nezdařený pokus obzvláště nevyplatí. Například italské lanýže jsou nejdražší houbou na světě. Mají v průměru až 12 centimetrů, váhu do půl kilogramu a prodejní cena se klidně vyšplhá na 200 tisíc korun za kilogram. Rekordní suma, za kterou byl lanýž prodán, se rovnala necelým 6,5 milionu korun za 1,5 kilogramu.

Za zmínku stojí i vzácné koření – šafrán. Abychom získali jediný gram, musejí sběrači ručně natrhat blizny ze 700 květů. Proto za kilogram této byliny zaplatíte něco málo přes jeden milion korun. Tedy ne nadarmo se říká, že „je ho jako šafránu“. Jste-li spíše „masoví“, možná už jste vyzkoušeli Wagyu – Kóbe, nejdražší hovězí maso na světě. Důvodem, proč je maso tak drahé, jsou velice přísná pravidla chovu tohoto skotu. Zvířata musí být narozena, chována a poražena v regionu Hoygo, v němž se město Kóbe nachází. Maso je známo pro svou bohatou chuť, měkkost a výborné rozložení vnitrosvalového tuku (tzv. mramorování). Býci jsou masírováni, jelikož v Japonsku se skot obvykle nepase, a jsou napájeni pivem či saké. Kilogram pravé svíčkové vás pak vyjde až na 15 tisíc korun.

Sám sobě kuchařem

Abyste nezdařeným pokusům v kuchyni předešli, můžete na to jít od píky a přihlásit se ke studiu kulinářského umění. Zaměříme-li se na větší města Česka, pak zjistíme, že vaření je dnes velikým trendem. Kurzů je mnoho a stávají se i oblíbeným dárkem. Populární je asijská, francouzská a italská kuchyně a samozřejmě dezerty či pralinky. Dají se ale najít i kurzy specializující se na omáčky, staročeskou kuchyni anebo pečení buchet. Průměrná cena 3 až 5hodinového kurzu v Praze nebo Brně začíná na částce 2 až 3 tisíce korun. Konzumace připravených pokrmů je v ceně. Zajímavostí jsou i kulinářské kurzy pro děti.

Jedna z nejprestižnějších britských kuchařských škol umožňuje studium od 30 tisíc liber za školní rok, tj. 10 měsíců. Můžete se tak zdokonalit v přípravě a servírování pokrmů z různých zemí, stolování, kalkulacích a výpočtu energetické náročnosti jednotlivých jídel. Závěrečná zkouška může vypadat jako příprava cateringu pro 50 osob v časovém presu, s určitým rozpočtem a požadavkem na suroviny. Studenti chodí před porotu složenou ze světově uznávaných kuchařů, praxe podstupují v michelinských restauracích, tyto praxe je však třeba si připlatit. Absolventi jsou pak velice žádáni jako privátní kuchaři, kteří mohou být odměňováni ročním platem ve výši až 60 tisíc liber. Rovněž je obvyklé zajistit si kuchaře například na několikatýdenní dovolenou. Pro mnohé však není absolvování kurzu nutné pro zaměstnání, je to ale naplněním snu o skvělém pohoštění přátel a hobby.

Pokud chcete zazářit při přípravě pokrmu pro své známé, budete potřebovat i profesionální vybavení své kuchyně. Bez čeho se žádný kuchař na světě neobejde, je kvalitní plátkovací nůž. Vybrat nejlepšího výrobce je téměř nemožné. Nikoho nepřekvapí, že na špici kvality stojí nože japonské a německé výroby.  Cena nožů, které splní účel na výbornou, začíná na částce 3 tisíc korun. Ovšem pokud chcete nožem zároveň oslnit, pak přední výrobci nabízejí limitované edice, kde se setkává harmonie prvotřídních materiálů a technologií výroby s celkovým půvabem nástroje. Cena těchto exkluzivních nožů se pohybuje od 18 do 50 tisíc korun za kus. Navíc si můžete u vybraného výrobce zadat vlastní požadavky a nechat si zhotovit originální kousek na zakázku.

I přesto, jaké možnosti z různých oblastí v životě máme, co jsme již vyzkoušeli a co vše je ještě před námi, stejně spousta z nás řekne, že nejvíc chutná jídlo od maminky a v kruhu rodiny. A jak jste na tom vy?